Zo breng je de balans terug in je gezin

Waar kun je op letten om je gezin in balans te houden? Hoe haal je zoveel mogelijk positiviteit uit gezamenlijke momenten? Binnen een gezinsleven gebeurt veel, elke ouder en kind heeft z’n eigen programma met school, werk, hobby’s, vrienden en andere vrijetijdsinvulling. Laat staan als een ouder of kind langdurig ziek wordt. Langs elkaar (be)leven ligt dan al snel op de loer en onbegrip, verwijdering kan een proces zijn wat er langzaam insluipt. Omdat dat soort processen veelal onbewust verlopen, is het fijn om te weten hoe je gezinsbalans kunt bewaren en bewaken.

Deze tips helpen je daarbij:

 1. Rooster familietijd in en besteed dan ook echt tijd aan elkaar. Dus niet naar het bos om zo te kinderen te kunnen laten uitrazen terwijl papa en mama op een bankje zitten, maar neem als ouder deel aan het hut bouwen, het indiaantje spelen, boomverwisselaarspel. Kook met z’n allen (al eens zelf pizza gemaakt?), kijk een fijne film, help papa in de tuin.
 2. Geef een compliment als een kind glimlacht (zélfs al is het alleen maar om zijn/ haar zin te krijgen), knuffel geven (áltijd belonen met compliment), voltooien van taakjes (ook als ze niet perfect zijn uitgevoerd), het naar school gaan (ook al was het moeilijk om op te staan en iedereen klaar te maken), en hun liefde (kinderen kennen maar een soort liefde; de onvoorwaardelijke).
 3. Heb respect voor elkaar — ook voor zijn/ haar ideeën, gedachten, gevoelens en woorden.
 4. Los problemen op op een constructieve manier (wat kan er een volgende keer anders?).
 5. Praat elke dag met elkaar en doe dit open en eerlijk!
 6. Luister goed naar wat anderen zeggen en begin niet meteen met advies geven, een luisterend oor is vaak nog veel meer welkom.
 7. Plan activiteiten met het gezin en houd je aan beloftes (kinderen vergeten die namelijk niet).
 8. Geef elk gezinslid oprechte aandacht en waardering.
 9. Bespreek eens met je partner, vrienden welke waarden en normen in jullie gezin te ervaren zijn en wat jullie belangrijk vinden.
 10. Onthoud de ‘gouden regel’: wie goed doet, goed ontmoet. En dat geldt zeker ook binnen gezinnen en families!
 11. Help elkaar, en belangrijker; wees bereid om hulp van een ander te aanvaarden.
 12. Vier hetgeen je gezin bindt  en vraag de kinderen (en je partner!) elke dag wat het beste was van die dag. (Als een kind dan antwoordt dat het geen fijne dag was, vraag dan wat hem geholpen heeft om de dag door te komen. Dan kun je weer een complimentje uitdelen voor hetgeen je kind ondernomen heeft. (belangrijke stimulator voor ontwikkelen van veerkracht!)

[custom_buttons_shortcode]


Bronvermelding: Artikel 1
Afbeelding: www.femside.com

Meer informatie voor ouders/ verzorgers

Online coaching
Gratis e-course Xpressief Opvoeden

Meer informatie voor professionals

Online coaching