Zelfonderhoud, zorgen voor jezelf als ouder

Zelfonderhoud, hoe pas je dat in? Als ouder ben je de hele dag in de weer; met je kinderen, je werk, familie, vrienden, je partner (in willekeurige volgorde). Op vakantie puffen we uit, aan het eind van elke vakantie zuchten we nog eens diep en zoals de seizoenen wisselen, hobbelen we dag in dag uit. We zijn ons bewust dat het zo niet (langer) kan, maar lijken er niets aan te kunnen doen. Wie weet maken we onszelf ook nog wijs dat het zo hoort, dat we nu eenmaal voor dit leven gekozen hebben, of dat het een fase van het leven is, enzovoort.

 

Zelfonderhoud = zorgen voor jezelf

Maarehm…. geloof je dat nu echt? Denk je eens in hoe het zou zijn als je met regelmaat ook voor jezelf zou zorgen in plaats van alleen maar voor iedereen om je heen en behalve voor jezelf? We weten allemaal wat chronische stress met ons en met kinderen doet. Dus hoe kunnen we er dan voor zorgen dat de balans niet te ver uitslaat en we ook met regelmaat (in elk geval elke week, het liefst een half uur elke dag) toekomen aan onszelf?

 

Bewustwording

Alles draait om bewustwording van ons eigen onderhoud; weten we eigenlijk wel wat we nodig hebben aan ontspanning? (her)Kennen we onze eigen symptomen die aangeven dat we te veel doen? Enkele tips & tricks om op een makkelijke en snelle manier tijd te creëren voor onszelf in ons dagelijks leven;

  1. Er zijn grenzen aan wat je aan werk kunt verzetten en emotioneel kunt verwerken. Ja, je kunt heel veel hebben, kunt heel veel aan, maar… (en deze maar is goed nieuws!) jij bent niet de enige die dat kan 🙂 Anderen kunnen ook voorlees – overblijf – oversteek – moeder, borrel – roddel – sport – stad – naaiclub – vriendin, kamp – trainer – voorrijd – regelditwel – vader zijn. Ennuh.. ja, dat geldt óók voor je familie. Weekenden volproppen komt geen enkele relatie ten goede en al helemaal niet de relatie met jezelf..
  2. In het woord ‘vitaliteit’ zit het woord “tijd”… Letterlijk komen met de jaren de gebreken en.. vitaliteit heeft jouw aandacht nodig. Hoe je eenvoudig werkt aan je vitaliteit? 4 quicktips: (1) voldoende slaap (élke nacht!), (2) drink voldoende (niet alleen thee – smoothies of witte wijn/ bier, óók en vooral water), (3) beweeg regelmatig (Er was laatst in het nieuws dat Nederlanders onbewust meer wandelen dan gedacht en dat is natúúrlijk super goed nieuws! Hoe vul jij dat zelf aan? Elke dag even met de hond een (paar) ommetjes, voetballen met de (buurt)kinderen, op het fietsje boodschapjes doen?) en (4) “recreëer” ook eens zonder je kind(eren) of zonder partner. Haal een massage, breng een bezoekje aan de sauna, maak op eigen houtje (..) een boswandeling of pak een filmpje. Doe iets gewoon lekker helemaal zelf zónder dat je hoeft te zorgen voor iemand anders.
  3. Hulpvragen is altijd een optie! Dat het in ons hoofd zit als zijnde “do not go there” wil niet zeggen dat het ook niet bestaat. Er zijn altijd mensen die willen bijspringen, ja óók als je naar de kapper wilt in plaats van naar de tandarts moet. De gedachte over dat wijzelf vinden dat we onze kinderen niet mogen uit besteden omdat we naar de kapper willen, komt van onszelf. Die gedachte is van niemand anders… Vraag hulp, deel.. Sla handen ineen. En van een “loedermoeder-clubje” of een “falsevader-clubje” willen best meer papa’s en mama’s (en kinderloze ouders) lidworden. Iedereen kent de behoefte van het met jezelf op stap willen en dat logistiekwise niet kunnen of aandurven. Dus.. zet zo’n clubje op; dan gunt iedereen het je 🙂

 

De 4 ‘Zelfonderhoud’ vragen

Een bekende methode in Amerika hanteert deze 4 vragen om de actie in de juiste taxi te krijgen;

  • wat doen jullie als ouders zijnde voor jullie zelf? (per persoon)
  • wat doen jullie samen om elkaar als koppel te blijven vinden en met elkaar te blijven verbinden?
  • wanneer was de laatste keer dat jullie samen onbezorgd op pad gingen? (date night…)
  • wanneer was de laatste keer dat je zonder druk (stress/ vermoeidheid) afgesproken hebt met vrienden?

Spreek met jezelf af dat je elk kwartaal deze zelfonderhoud-vragen stelt. En spreek dan natuurlijk ook af hoe je handelt als de antwoorden wat tegen mochten vallen. Hoe houd jij jezelf in de gaten? En wat ga je ondernemen als je “onderhoud” nodig hebt?

Meer informatie voor ouders/ verzorgers

Online coaching
Gratis e-course Xpressief Opvoeden

Meer informatie voor professionals

Online coaching