Seizoenswerk beschrijft activiteiten, avonturen voor kinderen door de jaargetijden heen. Met de zomer voor de deur is het nu natuurlijk tijd voor het ontdekken van veilige zomerse kinderactiviteiten als summerproof avonturen voor onze ondernemende, nieuwsgierige, vakantievierende kinderen.

Kinderen en jaarthema’s

Sinds onze jonge jaren (her)kennen we de diverse jaarthema’s en wordt we van kleins af aan meegenomen door het jaar heen met behulp van speciale dagen, lokale festiviteiten of feestdagen behorende bij religie(s). Voor kinderen is dit ritme, het terugkerend patroon en het kunnen deelnemen aan erg belangrijk.

Hoe kunnen we er voor zorgen dat kinderen ervaren dat ook zij meedoen aan het ritme van het jaar? En hoe leren we hen zien dat aan het proces van oogsten/ vieren een periode van zaaien en groei vooraf gaat?

Leren kijken en beleven

Doel van ‘Seizoenswerk’ is om ouders en professionals te voorzien van leuke, nieuwe en laagdrempelige input waardoor je met kinderen op diverse manieren aan de slag kunt.

Deze input omvat zowel activiteiten die binnen als buiten gedaan kunnen worden. Soms met materialen, andere keren zonder. Houd je van muziek en dansen? Dan wordt daar aan gedacht. Doe je liever iets met knutselen of buiten verzamelen? Ook dan voldoende activiteiten om de periode van het jaar thematisch met de kinderen vorm te geven.

Daarnaast krijg je de mogelijkheid om achtergrond informatie over de diverse dagen op speelse wijze mee te geven aan de kinderen.

Summerproof kinderactiviteiten

Zomers staan natuurlijk in het teken van vakantie, lekker weer, veel buitenspelen en waarschijnlijk iets ruimere grenzen dan normaal gesproken. Officieel breekt na de Midzomernacht (de langste dag en kortste nacht) de zomer aan. Met de kinderen een typisch Midzomernacht feestje geven?

Of ga eens met de kinderen naar het bos, vooral na een fikse bui of tijdens een lichte zomerse bui; leer ze luisteren in de natuur. Liever naar het park of aan het water? Tips voor heerlijke middagen vind je verder op. Wij van Xpressief Coachen wensen je vast veel (zomer)plezier, met lezen, voorbereiden én ondernemen!

Een echt Midzomernachtfeest

Wat zijn nou typische dingen die niet mogen ontbreken tijdens een Midzomernachtfeestje (kan ook gerust eerder of later in de zomer gehouden worden).

(Stok)broden bakken met of zonder zaden. In elk geval met goede roomboter, Sandwichspread of ander passend beleg.
Vlierbloesemdrank maken. Bij elk feest hoort een eigen drankje. Dit is een non-alcoholisch heerlijk zomers drankje.
Vlierbloesemlimonadesiroop maken. Ook na de zomer nog genieten van die zomerse smaken? Dat kan door siroop te maken. Als je de kinderen je laat helpen, zijn de paar dagen wachten nóg spannender.

Vergeet ook niet de slingers (kindvriendelijk) en lampions (kindvriendelijk). En ook deze kun je natuurlijk samen met de kinderen maken.

Luisteren in de natuur

Een keer naar het bos met kleine (jonge) kinderen gedurende zomertijd, waarbij er dit keer geen sprake is van joelend door het bos banjeren om een coole hut te bouwen, maar waarnemen in en van de natuur:

– wat hoor je allemaal?
– wat zie je allemaal? (na een regenbui ontstaan er “ineens” zomaar kabouterhuisjes, elfensnoeren, en dampende gebieden waar de trolletjes koken enz)

De zomer is hét jaargetijde van kabouters, elfen en andere mythische bosfiguren uit sprookjes, legenden en sagen. Wat is jouw eigen favoriet? Pak deze er eens bij en lees ‘t voor aan de kinderen. Wie weet vind je op internet een mooie kleurplaat?

Spelletjes voor buiten

Naast dat er naderhand getekend kan worden met krijt, is het uitzetten van een hinkelspel goed voor motorisch, creatieve en cognitieve vermogen van de kinderen.

Denk ook aan diverse varianten tikkertje en voor de oudere kinderen knikkeren.

In deze “Nostalgiekrant” vind je diverse mogelijkheden voor het spelenderwijs opdoen van allerlei nieuwe vaardigheden. Ideaal voor tijdens de zomer om te gebruiken tijdens het buitenspelen; de kinderen hebben tijdens de zomer toch ook enorm veel energie die niet besteed wordt aan school en die energie willen ze toch kwijt. Vind al de diverse spelletjes hier.

Aan het water…

Een ring maken van wilgentenen. (gebruik 6 tenen en 3 x twee tenen vlechten) Deze ring kun je later weer gebruiken als basis voor een kerststuk bijvoorbeeld…

Maar je kunt er ook mee: ringvangen (in tweetallen of grotere kring) en mee ringwerpen (plaats takken in de grond en trek een ‘gooilijn’ op de grond, voor diverse leeftijden andere afstanden mogelijk, dan kan er vanaf de lijn geprobeerd worden de ring om de takken te gooien.

Of maak eens een hele vloot bootjes samen met de kinderen. Bootjes van afgevallen boomschors kan ook. Hol de schors een beetje uit, maak in het midden een gaatje, doe daar een takje in en steek een mooi groot blad aan de mast.

In het park

Met de kinderen naar buiten is natuurlijk een echt feest; een bezoekje aan een park kan ook voor jou als gastouder heel ontspannen zijn.

Zorg voor voldoende broodjes en drinken en een lekker plaid. Neem een zomers voorleesboek mee en roep de kinderen om de zoveel tijd bij je om te pauzeren en even voorgelezen te worden.

Maak dan graspopjes van gras: Graspopjes maken - Seizoenswerk Xpressief Coachen

Of laat de kinderen van alles verzamelen:
denneappels, bloemen, steentjes, zaden (het
bekende ‘helicoptertje’ bijvoorbeeld van de esdoorn) enz.

Lekker aan de slag

Nogmaals veel plezier met het ondernemen van (al) deze activiteiten!

Als je beeldmateriaal hebt van wat je ondernomen hebt, het lijkt ons super leuk om dit eens te zien. Wie weet kun je het uploaden waardoor andere ouders ook weer nieuwe inspiratie krijgen?