Column – Stampend Schilderwerk

En toen ineens stond ze voor mijn neus; na wekenlang behoorlijk intensief mailcontact en een kennismaking tijdens een inloopspreekuur bij Adamas Inloophuis, was het dan zo ver. Willemijn kwam binnen…

“Bezoek aan psychologen enzo hecht ik niet zo veel waarde aan, want tsjah, ik spiegel hen gewoon wel wat voor. Zij willen eigenlijk altijd maar praten.” En zo ging haar monoloog van start.

Na een paar minuten keek ze me aan terwijl ze eruit floepte: “waarom zeg jij eigenlijk niets?” En dat was het moment waarop het mijn beurt was om te vertellen dat gasten van Xpressief Coachen veelal dingen gaan doen in plaats van praten. En dus stelde ik haar voor om actief te worden. Ongelovig keek ze me aan. Dat werd een soort verbouwereerdheid toen ik vroeg of ze haar schoenen wilde uittrekken, die overging in een soort verraste grijns bij het zien van uitgerolde behangrollen en een vijftal verfbaden.

Willemijn is een survivor, 23 jaar en herstellend van de behandeling van een vorm van leukemie. Voordat ze ziek werd, deed ze twee academische studies, had ze een druk sociaal leven, sportte ze een paar keer per week en was ze secretaris  van een studentenvereniging. Ze heeft geprobeerd haar leven weer op te pakken, weer naar een borrel te gaan, colleges te volgen, maar….. “het is niet meer als vroeger, Lilian. Ik voel me zo alleen, zo apart, zo bekeken en zo….. er niet bij horend. Mensen vinden het of ‘echt zooooo erg voor me’ [met een apart stemmetje] of ze ontwijken me en kunnen me gewoon niet volgen, lijkt wel.”

Via het Adamas Inloophuis in Nieuw-Vennep hoorde Willemijn van Xpressief Coachen en begeleidingsprogramma’s speciaal voor jongeren die o.a. te maken hebben (gehad) met kanker. Eerst werd er gemaild, hele verhalen kreeg ik per e-mail van Willemijn binnen. (Op de gekste tijdstippen overigens…) Willemijn blijkt gevat, strijdmoedig, nieuwsgierig, betrokken en heel slim. Maar daarnaast is ze ook verward, bang, pessimistisch en zit ze vol vertwijfeling. Uiteindelijk, na een ontmoeting tijdens het inloopspreekuur, ontvang ik de vraag of ik haar wil begeleiden en haar kan helpen bij: “Hoe vind ik mezelf terug & wie ben ik nu?”

Willemijn kijkt me vragend aan. Ook ik heb mijn schoenen en sokken uitgetrokken, heb muziek met een flinke beat aangezet om vervolgens mijn voeten in een verfbad te dopen en over mijn uitgerolde behangrolloper te dansen. Eerst staat Willemijn aan de grond genageld, verbijsterd lijkt het wel. Dan, met een grote brul, springt ze zowat in de verfbaden en gaat helemaal los op de behangloper. Heen en weer, op en neer, al swingend, schuddend, stampvoetend stampt ze letterlijk het papier vol. Na een half uur razen en tieren met verf, beats en voeten, zakt Willemijn ineen, geeft een schorre, boze schreeuw en begint onbedaarlijk te huilen.

Tijdens de evaluatie, een paar maanden later, gaf ze aan; wat een k*toefening was dat. Ik werd zo geconfronteerd met mijn eigen stappen, met mijn eigen ritme; ik was er na de eerste keer letterlijk kapot van. Maar wat een intens geluk om dat dan op deze manier te kunnen verwerken en meermalen zo tekeer te kunnen gaan. Je eigen ‘oer-zelf’ komt dan weer boven. En dan ineens -plop- voel en ervaar je ‘dat je er weer bent…’

Meer informatie over het Adamas Inloophuis? à www.adamas-inloophuis.nl Elke 2e woensdag van de maand faciliteert Xpressief Coachen een inloopspreekuur: 14:30 – 16:00

Heb je behoefte aan meer informatie, een (vrijblijvend & kosteloos) gesprek of wil je meer weten over Xpressief Coachen? Mail dan naar info@xpressiefcoachen.nl of bel/ bericht ons via 085 – 303 3674.

Meer informatie voor ouders/ verzorgers

Online coaching
Gratis e-course Xpressief Opvoeden

Meer informatie voor professionals

Online coaching