Elke week een blog over het gebruik van expressieve middelen in kindercoaching. Lees je dit keer mee over Thomas? (Thomas is natuurlijk een gefingeerde naam.)

Het verhaal van Thomas

Waar haal jij je power vandaan als je het gevoel hebt het even kwijt te zijn of er tijdelijk niet bij te kunnen? Neem je wel eens wat mee waarvan je denkt dat het je voorziet van steun of kracht? In de praktijk van Xpressief Coachen worden er regelmatig ‘powerbags’ gemaakt; kleine tasjes waar dingen in kunnen die een kind een positief gevoel geven. Zo ook in het geval van Thomas.

Thomas is een mannetje van 11 jaar oud. Hij zit vol met grapjes, kan lastig stilzitten en vindt het (nog steeds) heerlijk als hij voorgelezen wordt. Hij heeft veel vriendjes, mag op feestjes komen en zijn ouders worden nooit extra uitgenodigd om bij de juf te komen

Waarom dan toch kindercoaching?

Waarom Thomas dan toch een programma van Xpressief Coachen gevolgd heeft? Omdat Thomas er van overtuigd was dat hij niks kon; alles wat hij bereikte of behaalde, was dankzij de omgeving. De toets was te makkelijk gemaakt door de juf, omdat hij naast Pietje in de klas zit mocht hij op het feestje komen van Klaasje, zijn vader en moeder houden van hem want “tjsah… dat doen ouders nu eenmaal…” en ga zo maar door.

Thomas bij Xpressief Coachen

Toen ik Thomas vroeg wat hij heel mooi vindt, in zijn huis, in zijn kamer, buiten of in de klas, wist hij dat eigenlijk niet zo goed te vertellen. En toen ik hem de vraag stelde; wat kun jij eigenlijk heel goed? Gaf hij aan dat hij niks goed kan, zomaar wat doet en veel geluk heeft. Mijn volgende vraag verraste hem en wekte meteen zijn nieuwsgierigheid: of hij wel eens met naald, draad en stukjes stof iets gemaakt had? Wat ik dan wel niet wilde gaan maken? Mijn antwoord was simpel: een powerbag. In een powerbag stop je kleine dingen die je mooi, leuk, grappig of fijn vindt en als je denkt dat je iets niet kunt, dan kijk je wat er in je powerbag zit, zie je wat je allemaal voor mooie dingen je hebt uitgezocht en kun je tóch datgene gaan doen waarvan je denkt dat je het niet kunt; een powerbag is een aanmoediging voor jezelf.

Ontwikkelingen binnen de coaching

Ik kreeg, gelukkig, het voordeel van de twijfel. We gingen aan de slag; eerst een ontwerp maken voor de bag, toen de bag maken en uiteindelijk bedenken wat er allemaal in de bag zou kunnen. Thomas kreeg de bag mee naar huis en zou de bag vullen met dingen voor de volgende ontmoeting, een twee weken later.

Resultaat van de coaching

Die donderdag stapte er een stralend ventje naar binnen; niet alleen had hij zijn powerbag gevuld, ook had hij reserve inhoud (..) én had hij in de klas verteld van zijn powerbag. De juffen waren trots op hem, zijn vriendjes wilden graag weten wat er in de bag zat en hoe hij dat gemaakt had (‘helemaal zelluf’). Ik vroeg hoe dat voelde en ik kreeg als antwoord een prachtige glimlach. Powerrrrr uit een zakje… Simpel in gebruik, groots in gevolg.

Praktische opvoed-tips

Wat als je merkt dat jouw kind (veel) te weinig zelfvertrouwen heeft en/ of over een niet al te positief zelfbeeld beschikt? Ouders zijn de grote voorbeelden van kinderen; ze willen letterlijk in je schoenen lopen, en bijvoorbeeld altijd een slokje of hapje van iets wat jij eet. Gebruik dat; geef je zoon of dochter de kans je te helpen met eten bepalen van de avond, boodschapjes doen, koken, geef het een stofdoek in handen of vraag of het met jou iets wil opruimen, de auto wil wassen en complimenteer het naderhand met: ‘Ik vind het fijn dat je me zo goed geholpen hebt!’ of ‘mama vond het echt gezellig om met jou te koken!’. Dan bevestig je een kind niet op kunde, maar op aanwezig zijn > de belangrijkste bouwsteen voor zelfvertrouwen en zelfbeeld. Vast veel plezier!

Heb je behoefte aan meer informatie, een (vrijblijvend & kosteloos) gesprek of wil je meer weten over Xpressief Coachen? Mail dan naar info@xpressiefcoachen.nl of bel/ bericht ons via 085 – 303 3674. Liever direct contact met één van de coaches? Kijk dan op deze pagina voor de persoonlijke contactgegevens.