Mindful opvoeden is hip, maar hoe doe je dat nou precies. Hoe word je mindful? En hoe kun je mindfulness inzetten als opvoeder? Wat een prachtige woorden en het lijkt heerlijk om te leven naar dat principe. Maar… wat als je niet weet waar je beginnen moet? Als je niet weet wat ‘hartkracht’ is? En als het helemaal abacadabra wordt als het gaat over ‘gedachten zijn krachten’ en mindfulness?

Wie weet heb je wel eens gehoord van ‘de wet van Murphy’ of ‘Murphy’s law’. Die wetmatigheid houdt in dat hetgeen wat je nou net níet hoopt dat er gebeurt, wel gebeurt: je laat je net beboterde boterham vallen en denkt nog snel: “laat alsjeblieft niet de beboterde kant op de grond vallen”. Wat gebeurt er (uiteraard) de boterham valt met de boter kant naar beneden op de grond… Je doet op de fiets boodschappen, neemt twee tassen mee, laat één tas per ongeluk vallen en je denkt “alsjeblieft níet de tas met de eieren”. Natuurlijk is de tas met de eieren gevallen… Wat je dus NIET wilt dat er gebeurt, gebeurt. Dat is nu een kleine inleiding op ‘gedachten zijn krachten’. Creatie zit namelijk in JOU! En je bent er de hele dag mee bezig. Onbewust zend je kleine signalen uit die gaan creëren wat jij bedacht hebt. Veelal is er dus sprake van letterlijke verwezenlijking van wat je zelf denkt! Nu het goede nieuws: je hebt daar invloed op. Iedereen heeft invloed op zijn eigen handelen en eigen gedachten. Deze state of mind houdt dus niet in dat je allerlei ellende kunt afwenden, maar zorgt er wel voor dat je veel bewuster je eigen leven in elkaar kunt gaan zetten. Truc is het woordje ‘bewust’. Omdat meer bewust te worden, kun je een aantal oefeningen doen. Ter voorbereiding op de oefeningen, volgt eerst wat meer uitleg over de eerder genoemde begrippen.

Creatie – invloed die je echt hebt
Als we nu teruggrijpen op ‘gedachten zijn krachten’ en als je je daarnaast bedenkt dat volgens experts zo’n 72% van wat we op een dag denken negatief is, dan bevestigen we nogal wat negativiteit van onszelf waardoor we deze gedachten lekker in stand houden. Gedachten als: ‘aiiiii.. dat lukt me nooít!’ of ‘sh*t, alweer te laat!’ of ‘men, wat ben ik ook een sukkel’, of een heel bekende ‘ik heb ook altijd pech’, zijn allemaal voorbeelden van negatieve invloed op onszelf.  Het zijn als het ware negatieve affirmaties; de kracht van herhaling werkt ook met negatieve boodschappen! Je kunt er op rekenen dat als je boodschappen gaat doen en ‘het altijd een crime is om een parkeerplek te vinden’ het ook daadwerkelijk een crime is. Neem je eens  voor om voordat je boodschappen gaat doen heel gemakkelijk een parkeerplek te vinden. Dit gaat heel simpel: in plaats van de oude overtuiging van ‘het nooit kunnen vinden van’ te gebruiken, maak je nu gebruik van een positief geformuleerde herhaling: ‘als ik zo boodschappen ga doen, heb ik direct een parkeerplek’. Oefen met situaties die je altijd tegenstaan; werp er een positieve affirmatie tegenaan en je zult versteld staan van het resultaat, alleen al door het positief voornemen van zaken. Houd voor de grap eens een dag bij wat er allemaal door je hoofd schiet, hoeveel veroordelingen je jezelf mee opzadelt en wanneer je jezelf positief bekrachtigt. Ik vermoed een schril contrast…. Tijd voor verandering, tijd voor het leren kennen van de Hartkracht!

Hartkracht – een ware Bron van kracht
Allereerst een wellicht heel logische opmerking; Hartkracht zit niet in je hoofd, maar zit in je hart. Je hartkracht werkt zeker wel samen met je verstand, maar het vereist wat oefening om de eigenwijsheid van je hoofd  te laten samenwerken met je hart. Hoe weet je of je hartkracht hebt? Iedereen heeft hartkracht, we weten alleen niet meer zo goed waar het zit en hoe erbij te komen. Hartkracht is de twinkel die je voelt als je iets positiefs ondeugends doet bijvoorbeeld; je hebt een verrassing voor iemand, of een cadeau en je zit tot ’s avonds laat te puzzelen hoe je diegene het best kunt verrassen. Het is de ‘oppepper’ die je voelt als je in de put zit, maar even om jezelf of de situatie moet lachen, het is de kinderlijke neiging om sneeuwballen tegen opvallende mutsen te willen gooien, het schaterlachen in een pashokje, het brullen van de lach (in je eentje of met meer) om een veel te foute film of het onbeschaamd in de file meeblèren met een hit uit jouw jeugd. Daar zit het verstopt, daar zit de Bron van je hartkracht, ook wel innerlijk kind of levensenergie genoemd. Hoe kun je die hartkracht nu gebruiken in het dagelijks leven? Waarom zou je die hartkracht überhaupt willen gebruiken in je dagelijks leven? Omdat op het moment dat jij je afstemt op je hartkracht en je kunt putten uit die oneindige Bron van creatie, je veel beter in staat bent om hoofd te bieden aan alles wat er op jouw pad komt; patronen (van jezelf en anderen) worden zichtbaar, waardoor je ze kunt doorbreken: verandering zit letterlijk in jou! Ook raak je veel makkelijker in die heerlijke bubble of flow, waarin je het idee hebt dat dingen als vanzelf ontstaan of gebeuren. Het lijkt dan wel alsof je onuitputtelijke energie hebt. Maar in wezen ben jij dan degene die het goede kanaaltje gevonden heeft; je hebt je eigen hartkracht te pakken!

Oefeningen om te komen bij je hartkracht
Wat kun je dan doen om bij je hartkracht te komen? Ga eens na bij jezelf; wat kon je vroeger als kind urenlang volhouden. Was dat het tekenen van patronen, schommelen, door het bos dabberen, zandkasteel bouwen, verven met je vingers, in een boek duiken? Ga dat vervolgens doen en let op je gedachten: ga er dus niet mee aan de slag terwijl je denkt ‘wat zullen ze er van zeggen’ of ‘wat ben ik in vredesnaam aan het doen?’ of ‘hier heb ik eigenlijk helemaal geen tijd voor’ enzovoort. Het enige wat je mag denken, zijn positieve affirmaties: – ik geniet van tijd voor mezelf, – ik geniet van het hier en nu. Mocht dat niet werken, probeer dan het gevoel vanuit je kindertijd te pakken te krijgen; wat ervoer je als kind terwijl je de betreffende activiteit ondernam. Voelde je vrij, ontspannen, licht, onbezorgd, vreedzaam, in balans? Of als je zelf kinderen hebt, ga eens met ze mee ín de activiteit en laat je vervoeren, verwonderen door hun spel en wereld. Wat was het gevoel? Waar brachten ze je naar toe? Laat je eigenwijsheid los, laat het hoofd en je gedachtestroom voor wat ze zijn, en ga mee in het moment. Dan wordt het veel makkelijker om toegang te verkrijgen tot die hartkracht en zul je zien: ontspanning is binnen handbereik en creëren kun je écht leren!

Als je je als ouder verbaast over het feit dat je kinderen urenlang kunnen spelen in één spel, steeds nieuwe dingen erbij halen en hun fantasie geen einde lijkt te kennen (of dit nu geldt voor iets met huttenbouwen, lego, indiaantje spelen, barbies, poppenhuis vullen)? Doe dan eens met ze mee; op je buik/ knieën mee in het spel met de kinderen. Voor je het weet speel je mee, ga je op in de mogelijkheden van het verhaal en vergeet je alles om je heen (meteen mindfulness toegepast). Je kinderen laten je de weg zien naar je hartkracht!

 

Heb je behoefte aan meer informatie, een (vrijblijvend & kosteloos) gesprek of wil je meer weten over Xpressief Coachen? Mail dan naar info@xpressiefcoachen.nl of bel/ bericht ons via 085 – 303 3674.

Afbeelding: website