Opstarten zonder stress en relaxt de deur uit

Gemiddeld zal het een aantal keer per jaar voorkomen dat opstarten van de dag verloopt als volgt; 7:00 de wekker, 7:30 aan het ontbijt en dan met veel kunst en vliegwerk de kinderen om half negen op school gekregen. Zo, dat tweede bakje koffie (of wellicht je eerste?) kalmeert de gemoederen weer wat. Het duurt nog tot halverwege de ochtend tot je weer volledig in je hum bent en lekker de dag verder z’n gang gaat. Wat kun je nou doen als deze vorm van stressvol opstarten meer regel dan uitzondering is?

 

Stressvol opstarten

Waarom het zo lastig is om relaxt en stressvrij de de activiteiten waar elke doordeweekse dag mee begint door te komen, komt door de optelsom van: (1) er moeten enkele zaken gedaan worden én (2) er is sprake van een tijdsdruk. Kinderen begrijpen de tijdsdruk niet, gaan tot grote ergernis zowat achteruit lopen en tegenwerken in plaats van meewerken, waardoor frustratie groter wordt en de sporttas of lunchpakket nog makkelijker vergeten wordt…

 

Het kan anders

Enkele tips om met elkaar te zorgen voor een relaxed ochtendritueel;

  1. Doe wat je kunt doen al de avond ervoor (douchen, tassen klaarzetten, lunchpakket inhoud afstemmen/ lunchpakket samenstellen enz), je kunt zo ook de kinderen leren dat je jezelf voorbereiden kunt
  2. Stel prioriteiten. Wat is het belangrijkst? Het belangrijkst is; kinderen aangekleed en al op tijd op school afleveren terwijl ze ontbeten hebben en de tanden gepoetst zijn. Toch? De andere aanwijzingen; bed opmaken, kamer opruimen, geen discussie voeren enz kunnen wachten tot de prioriteiten geautomatiseerd zijn.
  3. Voor jonge kinderen kun je visuele ondersteuning gebruiken, bijvoorbeeld van pictogrammen (picta’s). Dan kunnen ze zelf ook het proces volgen; wat komt er na het eten…?
  4. De communicatietip voor ouders? Blijf zelf kalm en geef het goede voorbeeld. Help de kinderen een prioriteit af te ronden en wijs ze op de volgende prioriteit; kleding aan en tanden gepoetst? Dan is het volgende; naar school gaan. “Wie is er als eerste bij de fietsen…?”

 

Als het minder in plaats van beter gaat..

Mochten er nu andere dingen spelen; de conflicten lopen elke ochtend uit tot fikse ruzies bijvoorbeeld dan is het raadzaam wat hulp in te schakelen. Dit kan zijn tussen ouder en kind (interactie en communicatie), voor de ouders (omgaan met gedrag) of bijvoorbeeld met kindercoaching voor het kind, gericht op eigen vaardigheden (sociaal en/ of emotioneel).

Voor een persoonlijk advies, luisterend oor (oog) of een vrijblijvend gesprek kun je altijd even contact opnemen. Mailen kan naar info@xpressiefcoachen.nl, bellen kan naar 085 – 303 36 74.

Meer informatie voor ouders/ verzorgers

Online coaching
Gratis e-course Xpressief Opvoeden

Meer informatie voor professionals

Online coaching