Hoe zit dat met jou? Wat leer je je kinderen?  En hoe kan het dat een onverwachte knuffel of aanraking je van je stuk brengt?

In elk geval is het zo dat aanraking (knuffelen) de aanmaak van gelukshormonen en andere stofjes in je lichaam bevordert. Deze stofjes en gelukshormonen zorgen ervoor dat je je gewaardeerd voelt, dat er oprechte aandacht voor je is, dat je gezien wordt en dat er iemand is die liefde voor je voelt/ heeft.

Aanraking is vaak negatief in het nieuws, denk aan nare misdrijven als mishandeling en misbruik. Ook de huidige ‘hysterie’ maatschappij die soms overwaait vanuit Amerika doet daar aan mee. Gelukkig zijn er ook steeds meer onderzoekers, psychologen, therapeuten, kindercoaches, maatschappelijk werkers, leraren én ouders die op een positieve en heel integere manier op een fijne en toelaatbare manier aanraken stimuleren. Denk daarbij aan het schouderklopje ter bemoediging, even een gebaar van troost bij een verdrietig kind door kort de hand op de onderarm te leggen, te ‘high-fiven’ en jongeren die elkaar hugs geven.

Hoe kan het dat we soms zo gevoelig zijn voor (positief) lichamelijk contact en dat het zo belangrijk is binnen en voor de ontwikkeling van kinderen? Dit komt doordat (positieve) fysieke aanraking stress reduceert en het lichaam (en daardoor de geest) kalmeert. Als je even liefdevol vastgehouden wordt door twee liefdevolle armen dan wordt je even gedragen en blijkbaar staat dat gevoel in directe verbinding met de hersenen. Wie heeft vroeger zijn/ haar baby’tje gemasseerd? En wat deed dat met het kindje? Als een kind helemaal overstuur is en je neemt het in je armen en wiegt het wat heen en weer, wat gebeurt er dan? En… wat gebeurt er met jouzelf als je schuifelt/ slijpt met je partner op de dansvloer? Waarschijnlijk voel je je geborgen, gesteund en verwarmd.

Aanraking is ook een belangrijke indicatie voor gelukkige relaties. Knuffelen in de keuken tijdens de afwas, of het uitruimen van de vaatwasser, het even hand in hand zitten, of lekker dicht tegen elkaar aan op bank, zorgt voor vertrouwen en wederzijdse gevoelens van intimiteit.

Dit geldt ook voor de relatie met je kinderen: een dikke knuffel bij thuiskomst, kietelspelletjes, even op schoot zitten. Het is één-op-één aandacht en dus een bekrachtiging van de band met elk kind. Vergeet daarbij niet dat lichaamstaal onze eerste ‘taal’ is; we zien door de manier waarop iemand beweegt, zichzelf houding geeft en anderen fysiek benadert hoe iemand in z’n vel zit…, sterker nog… misschien wel wat voor persoonlijkheid iemand heeft. Dit is niet gek; als we geboren worden dan is het eerste contact huid-op-huid contact, ook dit heeft te maken met het bieden van een veilige omgeving en een stevige basis voor hechting bieden.

Mocht je zelf nu niet lekker in je vel zitten, of oncomfortabel zijn met aanraking, bezoek dan eens een lichaamsgerichte therapie. Als je niet goed weet hoe of wat, dan kun je ook contact opnemen met ons; wij helpen je dan een keuze te maken.

Wil je dat je kind fysiek weerbaarder en veerkrachtiger wordt? Dankzij onze methode van coachen krijgen de kinderen binnen no-time meer tools en vaardigheden waardoor ze een voorsprong nemen op leeftijdsgenootjes op cognitief, sociaal-emotioneel, lichamelijk, en andere vlakken.

Heb je vragen, wil je eens verder praten of heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op; je kunt bellen (085 – 303 3674) of mailen naar info@xpressiefcoachen.nl.

Xpressief Coachen, voor professionele en gekwalificeerde kindercoaching!

 

Bronvermelding: Artikel 1, Artikel 2, Artikel 3 en Artikel 4