Hoe weet je of jouw kind last heeft van stress? Is buikpijn een teken van stress? Huilt een kind altijd als het stress ervaart? En…, wat kun je als ouder(s) doen als je kind last heeft van stress?

Net als volwassenen reageren kinderen op ‘gevaar’ door middel van een stressreactie. Deze stressreactie is op zichzelf geen probleem. Het is een overlevingsmechanisme wat in werking treedt en ons van oudsher behoed heeft voor allerlei dreigingen. Nog steeds wordt er in ons een stressreactie teweeg gebracht in geval van acuut gevaar of acute nood. Dit gebeurt om zo te zorgen dat we de dreiging aankunnen en het hoofd kunnen bieden. Stress wordt een serieus probleem als we ons continu in deze staat van waakzaamheid bevinden, en dat geldt ook (misschien wel dubbel) voor onze kinderen.

Hoe weet je of je kind last heeft van stress, wat laat je kind dan zien? De site van het NJI (Nederlands Jeugdinstituut) meldt daarover het volgende:

Stress is een lichamelijke spanning die ook kan voorkomen bij jeugdigen. Alles wat het leven of de dagelijkse routine van een jeugdige positief of negatief beïnvloedt, veroorzaakt stress. Iets wat een jeugdige zich inbeeldt, veroorzaakt evenveel stress als iets wat echt speelt. Stress wordt pas ongezond als het gevoel bestaat dat de situatie niet goed te beheersen is of wanneer de jeugdige niet goed reageert op opwinding. Als dat gebeurt, kunnen er allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan. Stress bij jeugdigen uit zich vaak in:

slaapproblemen
angstig zijn
veel huilen
teruggetrokken gedrag
niet buiten willen spelen
vernielzucht
spijbelen (voor oudere kinderen)

Stress is dus een natuurlijke reactie op een ingrijpende gebeurtenis en dat hebben we ook nodig om met de ervaring te kunnen omgaan. Pas als stress langdurig van aard is, neemt de kans op gezondheidsrisico’s, zowel fysiek als mentaal en emotioneel toe. Het begint bij overspannenheid, deze overspannenheid kan leiden tot een burn-out en deze burn-out kan weer leiden tot psychische problemen die weer kunnen leiden tot een stoornis. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Wat kun je thuis doen?
– Herken tijdig de signalen van stress bij je kind, let op signalen zonder aanwijsbare reden
– Help je kind om tot rust te komen ~ capoeira, reflex therapie, kinderyoga er zijn veel vormen voor kinderen om tot rust te komen
– Breng rust in de dagindeling van je kind. Kwartiertje eerder op zodat we niet meer hoeven te haasten? Na schooltijd een vast ritueel met bv. thee/ limonade en een koekje.
– Breng tijd door met je kind, zowel voor school als na school. Neem de tijd om je te verdiepen in je kind. *

Vertrouw je het niet? Duurt de stress wel erg lang? Neem gerust contact op; mailen kan naar info@xpressiefcoachen.nl of bel/ bericht ons via 085 – 303 3674.

 

Bronvermelding: Artikel 1 & Bron 2 & * voor meer inspiratie Artikel 3 (Engelstalig)
Afbeelding: StressInfo