Vertoont je kind specifiek gedrag? Wil het continu je helpen, in je buurt zijn? Heb je het idee dat je kind de hele tijd bezig is met “iets goed te maken”? Wie weet heeft je kind dan last van een schuldgevoel.

Waarom heeft je kind last van een schuldgevoel? Als iemand ziek wordt, een nare ervaring overkomt, dan denken kinderen al snel dat het hun schuld is; ze hebben vast iets gezegd of gedaan waardoor dat nare gebeurd is. Niet vaak genoeg geluisterd, te vaak een grote mond gegeven, mama niet geholpen of een potlood van een broertje afgepakt. Kinderen spreken dit alleen niet makkelijk uit.

Hoe weet je dan of het zo is? Open het gesprek; vertel, op niveau van het kind, dat sommige kinderen denk dat nare dingen gebeuren omdat zij iets wel/ niet gedaan hebben. Maar kanker gebeurt in het lichaam van iemand. Dat is niet de schuld van een actie van iemand anders. Vraag de kinderen ook naar hun ideeën; hoe denken ze over het ontstaan van een ziekte of iets ingrijpend?

Kun je nog meer doen? Ja, probeer alle verhitte discussies, spannende telefoongesprekken/ momenten/ afspraken te vertalen naar je kinds beleving (1). Natuurlijk hoeft het niet op de hoogte te zijn van alles; wees gewoon open over  het stadium in het proces waarin jullie zitten. Vertel wat er kan gebeuren; dat papa wat kortaf is als de dokter kan bellen met spannend nieuws – dat we vanavond niet kunnen eten wat er beloofd is, omdat mama nog even naar het ziekenhuis moest enz. Probeer zoveel mogelijk de dagelijkse routine te waarborgen (2); zelfde tijd op, naar school/ kinderdagverblijf/ gastouder, naar huis/ bso/ opvangouder, naar sport/ activiteiten. Die routine biedt namelijk ontzettend veel houvast voor kinderen. Mocht het niet lekker gaan tussen twee partners, zorg dan dat de pittige gesprekken plaatsvinden buitenshuis, bij de therapeut of een hulpverlener (3). Betrek de kinderen bij de ziekte, maar ook bij het gezonde gezinsleven (4). Blijf ook samen dingen doen; niet alleen samen naar het ziekenhuis, maar ook fietsen, naar het bos, een boodschapje doen, of de dierentuin. Zorg ook dat jij en je partner dingen ondernemen met kinderen individueel.

Heb je het idee dat er meer speelt bij je kind? Twijfel je, of weet je het niet zeker? Neem dan gerust contact op. Je bent onvoorwaardelijk en met je hele verhaal welkom.

 

Bronvermelding: Kankerspoken & Nationaal Jeugd Instituut & Kidshealth
Foto: Stacy Lee