Tegenwoordig is het maar wat hip: Peutergym, Kleuterdans en allerlei andere beweegprogramma’s voor nog heel jonge kinderen. Hoe komt dat? Waar baseren die programma’s zich op? En… wat brengt het de kinderen?

Een veel gehoorde term binnen de aanprijzing van die programma’s is: motorische ontwikkeling. De meest gangbare definitie van motorische ontwikkeling luidt als volgt. ‘De motorische ontwikkeling bestaat uit de veranderingen in motorisch gedrag die de interactie van het rijpende organisme en zijn omgeving reflecteert.‘ Ehm… watte? In normale bewoordingen betekent dat dat naast dat een kind een bouwpakketje meekrijgt van zijn ouders (aanleg in de genen) en van daaruit ontwikkeld wordt, de omgeving van een kind ook van invloed is.

Een kind doorloopt vanaf de geboorte een bepaalde groei. Bij consultatiebureaus en huisartsen wordt bijgehouden hoeveel een kind gegroeid is en wat de verhouding van de groei van je kindje op bepaalde curves inhoudt. De zo net genoemde programma’s melden allemaal dat ze door middel van het motorisch stimuleren je kind(je) zich op diverse vlakken beter (of sneller) ontwikkelt dan kinderen die niet deelnemen aan motorische stimulatie programma’s.

Over het algemeen kan worden gesteld dat hoe eerder motorische vaardigheden worden aangeleerd, des te sneller een kind zich ontwikkelt. Dit komt doordat het een bepaalde beheersing ervaart (gevoel van controle) en zelfverzekerd is, waardoor het sneller op zaken afstapt en deze eerder met goed gevolg afrondt. Door motorische stimulatie wordt je kindje op emotioneel, sociaal, cognitief, lichamelijk en geestelijk niveau gestimuleerd. Het leert eerder verbanden te zien, samen te werken, kan op een juiste manier met emoties omgaan, heeft een positiever wereldbeeld en kan realistische inschattingen maken.

Hoe weet je nu of je kindje voor of achterloopt en maakt dat uit voor deelname aan zo’n programma? Op diverse websites (waaronder die van www.tym.nl en www.kijkopontwikkeling.nl) wordt uitgelegd wat een gemiddelde (motorische) ontwikkeling inhoudt en waar je op kunt letten.

Wat een belangrijke indicator is, is of je kind lichaamsbewustzijn heeft ontwikkeld. Wil je daar meer over lezen, lees dan hier verder.

Mocht je ervaren dat je kind(je) veel plezier heeft aan de motorische ontwikkeling, maar iets zit je niet lekker, nodig dan Lilian eens uit om vrijblijvend met je mee te kijken. Binnen Xpressief Coachen werkt zij met actieve speeltherapie voor kinderen (met veel motorische oefeningen), zij heeft veel kennis van de Sherborne-therapie, bezit veel ervaring met het vormgeven van beweegprogramma’s voor kinderen in moeilijke omstandigheden, is werkzaam als instructeur bij The Little Gym Haarlem en heeft veel contact met kinderfysiotherapeuten.

Je kunt haar bereiken door haar te bellen op 06 – 36 50 57 58 of een e-mailtje te sturen naar: lilian@expressieinc.nl. (Nb. ze vindt het ook heus niet erg om eens in het weekend te werken, mocht dat zo uitkomen)

Xpressief Coachen voor professionele en gekwalificeerde kindercoaching.


Bronvermelding: Tym 1, Tym 2, website 3
Afbeelding: The Little Gym EU