Hoe weet je of je kind jaloers is, wanneer moet je er iets aan gaan doen? En wat kun je doen om het te voorkomen? Jaloezie is een heel normaal verschijnsel voor de kinderjaren. Elk kind kan afgunstig kijken naar het speelgoed van anderen en boos worden omdat het vriendje/ vriendinnetje is wel mag wat hij/ zij (nog) niet mag. Wat kun je nou doen tijdens de decembermaand, met de vele cadeautjes die in schoenen, onder bomen en in zakken worden aangeleverd?

Wees er op tijd bij, ken je kind. Laat het één van de volgende gedragingen zien nadat er cadeautjes zijn uitgepakt, uitgedeeld? Grote kans dat je kind hinder ondervindt van de emotie jaloezie. Het gaat  om de volgende gedragsuitingen: er wordt ruzie gemaakt, er wordt gegild, er is sprake van agressief gedrag, er worden spullen afgepakt of weggegooid, er wordt geschreeuwd of oudere kinderen gaan ineens heel kinderachtig doen/ er wordt aandacht op een negatieve manier gevraagd. Zijn één of meerdere gedragingen herkenbaar? Dan heb je op dat moment te maken met een kind dat reageert door zijn/ haar jaloerse emotie.

5 tips:
1) Benoem het cadeautjes krijgen tijdens een verjaardag en dat het natuurlijk stom is dat een ander kind nog heeeeeel lang  moet wachten op zijn/ haar verjaardag.
2) Het grootste cadeau (beloning) voor een kind is aandacht, zorg er voor dat je elk kind zo goed als evenveel aandacht geeft op een dag en spreek af wanneer de kinderen iets alleen met papa en/ of mama gaan doen.
3) Interacteer en communiceer met elk kind op zijn/ haar eigen niveau, stem dus af op leeftijd en karakter
4) laat het kind ook iets geven aan de ander, zo leert het dat geven iets heel fijns is. Als het kind dit cadeautje dan ook nog gekocht of geknutseld heeft met enkel papa of mama, dan beloon je je kind dubbel: het leert wat geven is én hij heeft de volle aandacht van jou of je partner gehad.
5) Negeer het kind zijn/ haar emoties! Straf (berisp) het kind voor agressief gedrag zodat het leert dat zulk gedrag niet loont en beloon (met positieve aandacht) het kind voor goed gedrag.

Heb je nog vragen, wil je reageren, wil je toch eens meer weten of wat advies inwinnen? Neem dan contact op. Je kunt mailen naar: info@xpressiefcoachen of bellen op: 085 – 303 3674. We kijken naar je uit.

 

 

Bronvermelding: Website JM Ouders, website Loes, website Ouders van Nu, website Opvoeden.nl, website Mamaplaats
Afbeelding: Website