Elke week een blog over het gebruik van expressieve middelen in kindercoaching. Lees je dit keer mee over Meike? (Meike is natuurlijk een gefingeerde naam.)

Het verhaal van Meike

Meike is nog maar net 4 als haar vader overlijdt aan de gevolgen van een hersentumor. De eerste jaren na het overlijden ontwikkelt Meike zich ‘normaal’ (= via de groei/ ontwikkelcurve van het consultatiebureau & schooldokter), maar zo halverwege groep 6 als Meike 9 jaar oud is, ontstaan er angsten. Beginnend ’s nachts in/ tijdens haar dromen, maar daarna ook overdag.

Een oorzaak?

Een echte aanwijzing lijkt er niet te zijn. Haar moeder heeft sinds anderhalf jaar een nieuwe relatie en doet rustig aan. Haar vriend wordt door beide kinderen (Meike en haar zusje) goed ontvangen en regelmatig logeert de nieuwe vriend een weekend bij de moeder van Meike, Meike en haar zusje. Dit zijn gezellige weekenden waarin er veel ruimte is voor spel en beweging, iets wat Meike enorm prettig lijkt te vinden en waar ze behoorlijk wel bij lijkt te varen. Als Jeroen bij hen is, lijken de angsten van Meike wat verder weg dan anders en ervaren haar moeder en Jeroen dat Meike meer in het nu lijkt te zijn.

Meike bij Xpressief Coachen

Meike komt bij Xpressief Coachen voor een serie sessies in dans en bewegingsexpressie, omdat ze daar in de weekenden met Jeroen zo goed op reageert. In de eerste sessie zet ik muziek op uit de favoriete film van Meike, The Lion King en begin ik rustig te bewegen en kijk ik wat Meike doet; heel de ruimte wordt minutieus opgenomen en voorwerpen/ dingen waar ze een twijfel bij lijkt te ervaren worden aangeraakt en van dichtbij bekeken. Dan kijkt ze me plots aan en meldt me: dit liedje was ook op de begrafenis van papa. Daarna gaat ze zitten en wiegt ze zachtjes heen en weer. Als ‘Can you feel the love tonight’ voorbij is, staat ze op, kijkt me vragend aan en ik nodig haar met een handgebaar uit om de ruimte in te lopen en haar ruimte te gebruiken. Er staan wil ze wel, een rondje met me draaien ook, zelf bewegen nog niet…

Ontwikkelingen binnen de coaching

De sessie erna durft ze een stapje verder. Letterlijk. Pas anderhalf jaar later is Meike er aan toe om te dansen en draaien we “I just can’t wait to be king” grijs met de volumeknop verder dan open en treedt ze op voor haar meer dan trotse moeder, Jeroen, haar zusje en alle opa’s en oma’s.

Resultaat van de coaching

Was Meike meteen van alle angsten af? Nee. Betekent dit succesvolle optreden (..) dat Meike nooit meer bang zal zijn/ angst ervaren zal? Nee. Wel betekent het dat Meike een vorm vond om wat haar van binnen beangstigde te verwerken en om te zetten naar actie, zodat de angst een “positieve” weg naar buiten vond en haar niet langer in zijn greep hoefde te houden. Of er met Meike gesproken is over haar angst(en)? Ze maakte na elke sessie een tekening. Dat werd een serie tekeningen van haarzelf. In het begin met allerlei lichtvibraties (..) die op haar afkwamen, na elke ontwikkeling die ze doormaakte in de dans en bewegingsexpressie sessies veranderden deze vibraties van kleur, verminderden ze en werd Meike zelf in de tekeningen groter.

Heb je behoefte aan meer informatie, een (vrijblijvend & kosteloos) gesprek of wil je meer weten over Xpressief Coachen? Mail dan naar info@xpressiefcoachen.nl of bel/ bericht ons via 085 – 303 3674. Liever direct contact met één van de coaches? Kijk dan op deze pagina voor de persoonlijke contactgegevens.