Na een heerlijke zomerperiode met veel buitenleven, onverwachts bezoek dat aanschuift, kids die wat later naar bed gaan, spontane dagactiviteiten en verrassende ontmoetingen wordt het langzamerhand weer tijd om het gezin en het gezinsleven voor te bereiden op de nazomerse periode. Niet alleen dat, maar vooral voor te bereiden op het dagelijkse ritme wat binnen no-time weer voor de deur staat. Werk, school/ dagopvang, alles veelal weer gebonden aan tijd. Op tijd eten, op tijd naar bed, eens per week sporten, eens per week naar oma, minimaal twee keer per dag tandenpoetsen en.., op welke dag deed je ook al weer boodschappen voor de vakantie?

Hmm, en dan het moment; de kinderen willen niet naar bed, want ze hoefden eerder ook niet zo vroeg (..). Je eigen avond sporten lijkt verder dan voorheen (los van je eigen discipline) en ondanks het voornemen tot gezond eten merk je dat je toch kiest voor de geijkte snelle gerechten. Waar is die structuur gebleven? Lees gewoon verder. Met deze tips dendert jullie gezinsleven heel snel weer als een trein. Wel zo prettig! 🙂

Houd rekening met het volgende: er is een tijd van wakker zijn en een tijd van slapen. Zo is er een tijd voor activiteit(en) en een tijd voor rust. Tijd van licht en tijd van donker. Daarnaast is er behoefte aan (frisse) lucht, eten en drinken, daglicht en fysieke en geestelijke activiteit. Om dit alles mogelijk te maken en binnen de juiste proporties tot je te nemen, geldt de “wet van balans”.

Bij Xpressief Coachen definiëren we de ‘wet van balans’ als afstemmen op hetgeen je kind(eren) nodig heeft/ hebben om zo goed, naar eigen kunnen, mogelijk actief te zijn overdag en zo goed mogelijk, naar eigen kunnen, te rusten in de nacht binnen een voorspelbare sequens. Dat betekent:

– op gezette tijden naar bed en op gezette tijden uit bed
– op gezette tijden ontbijt, lunch (indien sprake van kinderdagopvang of geen continurooster) en diner
– op gezette tijden actieve speeltijd en rustige speeltijd
– op gezette tijden samen spelen en alleen spelen

Binnen een voorspelbare sequens houdt in dat verrichtingen elkaar logischerwijs opvolgen en ingeleid worden met een ritueel bijvoorbeeld. Zo zal een kind bijvoorbeeld handen wassen voor het eten of zal er voor het slapen gaan een verhaaltje worden voorgelezen.

Vooral na een periode van “verwaarlozing van rituelen/ standaarden” zoals tijdens een heerlijke zomerperiode, lijkt het lastig deze structuren en vastigheden weer in te bouwen, maar…, voor de kinderen is dit het allerprettigst! Kinderen varen zeer wel bij een gestructureerd dagprogramma, net als jij zelf. Zo weet iedereen gedurende de dag waar hij/ zij aan toe is, en dat is prettig. De invulling van actieve en rustige speeltijd e.d. is natuurlijk zelf te bepalen en kan volledig worden toegespitst op voorkeuren van kind en/ of ouder. Maar terugkerende gewoonten bieden houvast en zorgen voor herkenning bij je kind(eren). Ook zorgen deze terugkerende gewoonten er voor dat een kind snel(ler) mee kan in het dagelijkse/ wekelijkse ritme.

Op donderdag kookt papa, want dan gaat mama sporten. Op zaterdag eten we patatjes, tenzij we bij oma en opa eten, dan krijgen we kippenpootjes. De hele week brengt papa ons weg, behalve op vrijdag dan haalt oma ons op. Op zondagochtend eten we croissantjes. Woensdagmiddag gaan we meestal iets leuks doen als naar de speeltuin, een speurtocht of mogen we een boekje uitzoeken bij de bieb. Dat zijn terugkerende gebeurtenissen die voor ons als volwassenen op zichzelf staan en wellicht weinig betekenis hebben in een groter geheel, maar enkel ‘planmatig’ nogal makkelijk uitkomen. Maar voor een kind kan deze voorspelbaarheid zijn/ haar redding zijn. Zeker tijdens overgangen van ontwikkelingsfase naar ontwikkelingsfase of tijdens heftige life events (ziekte, rouw/ verlies, verhuizing e.d.) vormen deze wekelijks terugkerende activiteiten houvast voor je kind(eren). Ze ervaren daardoor grip, blijven aanknopingspunten zien (herkenning van routine(s)) en hoe gek ook; de routine biedt hen ondersteuning in het leren omgaan met hun (nieuwe) situatie/ staat van zijn.

Dus… structuur is belangrijk!

Dan, hoe kun je kinderen voorbereiden op de afloop van vakantie en het weer bezoeken van school; praat met je kind(eren) over school, naast welk vriendje zou het graag willen zitten, welke leraar staat er voor de klas, wat gaat het kind leren enz. Ook als je kind naar de dagopvang gaat, kun je je kind voorbereiden; weer aan tafel zitten. Samen op een stoeltje een boekje lezen ed. Ook verzinnen waarmee het kind zijn/ haar ouders ‘s morgens kan assisteren kan een motivatie zijn; zet hij/ zij ‘s avonds de bordjes voor het ontbijt vast klaar? Helpt het papa met broodjes smeren? Zet het vast thee voor mama?

Mocht de overgang straks nou niet helemaal soepel verlopen en lijkt/ lijken je kind(eren) wat gefrustreerd? Toon begrip, benoem hun emotie en zorg ervoor dat ze na school/ opvangtijd even kunnen ontladen in plaats van weer meteen alles moeten. Plan de eerste weken na de vakantie ook niet meteen vol met allerlei afspraken/ activiteiten. Bekijk gewoon, met de gezette tijden in het achterhoofd, hoe zaken lopen, stem af op je kind (denk aan de ‘wet van balans’) en blijf net als tijdens de vakantie contact met hem/ haar maken. Beter nog; maak van dat heerlijke echte aandachtsmoment een dagelijks ritueel..

Heb je vragen, wil je eens verder praten of heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op; je kunt bellen (085 – 303 3674) of mailen naar info@xpressiefcoachen.nl.